sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Reisiluun pään verenkiertohäiriö eli Legg Perthes -tauti

Esa Eskelinen, ELL
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
  Evidensia Tammisto
Pienikokoisilla koiraroduilla, erityisesti terriereillä, esiintyy sairautta, jossa reisiluun pään verenkierto häiriintyy kasvuiässä. Tämä sairaus tunnetaan myös nimellä Legg Perthes -tauti. Verenkierron häiriintyminen johtaa reisiluun pään kasvun häiriöön ja surkastumiseen sekä nivelrikkomuutoksiin. 
Sairauden oireet alkavat noin 5 kk iässä. Koira alkaa ontua varsinkin kovan rasituksen jälkeisen levon jälkeen. Lonkkanivel on myös kipeä. Varsinkin lonkkanivelen ojennus tekee kipeää. Usein reiden lihaksisto surkastuu, koska koira ei käytä kipeää raajaansa.
Legg Perthes -taudin hoitona voi kokeilla tulehduskipulääkkeitä. Yleensä kuitenkin tarvitaan kirurgista hoitoa:

Reisiluun pään ja kaulan poisto. 
Surkastunut reisiluun pää sekä reisiluun kaulaosa poistetaan. 

Esimerkki: Koirapotilas Ykä 5 v kettuterrieri. 
Ykällä oli todettu jo nuorena Legg Perthes –tauti ja oikean reisiluun pää ja kaula oli poistettu (ks. alla). 
Leikkaus yleensä helpottaa kipua, mutta hoitotulos ei ole ennustettavissa. Se voi olla ihan hyvä mutta myös huono. Leikkauksen jälkeen raaja jää lyhyemmäksi ja lonkkamaljakon ja reisiluun yläosan välille muodostuu nuijamainen valenivel. Leikkauksen jälkeen toipumisaika on melko pitkä ja tarvitaan tehokasta fysioterapiaa,  liikuntaa ja venyttelyä, että valenivelen liikkuvuus tulisi kohtuullisen hyväksi. 

Lonkkaproteesin asentaminen.
Nykyään voidaan myös pienille (yli 3 kg painaville) koirille asentaa vaurioituneen lonkkanivelen tilalle lonkkaproteesi. 
Lonkkaproteesin asentaminen antaa hyvän toiminnallisen tuloksen: lonkkaproteesin asentamisen jälkeen raajan toiminta on normaali tai lähes normaali. Toipumisaika on lyhyt ja fysioterapiaa ei yleensä tarvita. Tämän menetelmän haittapuolena on leikkauksen korkea hinta sekä leikkaukseen mahdollisesti liittyvät komplikaatiot, mm. proteesin meneminen sijoiltaan. Komplikaatioriski on muutaman prosentin luokkaa. 

Esimerkki -potilas Ykällä reisiluun pää ja kaula poistettiin. Siitä huolimatta Ykän ongelma jatkui: Ykä ontui oikeaa takajalkaansa, oikea reisi ojentui vain vähän ja reiden ojentaminen tuotti kipua ja oikea takajalan lihaksisto oli surkastunut. Ykälle asennettiin lonkkaproteesi.
Video Ykä –terrierin toipumisesta lonkkaproteesileikkauksen jälkeen löytyy osoitteesta: http://www.youtube.com/watch?v=5vot02vTv7k


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.