sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Kissan lonkkamurtuma. Korjaus lonkkaproteesilla

Esa Eskelinen, ELL
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
  Evidensia Tammisto


Poju –kissa, 2,5 v, on kova poika leikkimään perheen muiden kissojen kanssa. Joskus normaaleissa leikeissä, huonon tuurin seurauksena, raajaan voi kohdistua niin suuri rasitus, että raaja murtuu. Niin kävi Pojullekin, oikea reisiluu murtui reisiluun pään kasvulinjan kohdalta. Tällainen murtuma voi olla myös seurausta siitä, että reisiluun pään kasvulinjassa on ollut kasvun häiriö.
Tässä kuva Pojun lantiosta, oikean reisiluun pää (DX –merkin puolella) on murtunut. Kuvassa kahden valkean pallon etäisyys on 10 cm.






Pojun ongelma vaati leikkaushoitoa.
Hoitovaihtoehdot olivat:

a) Reisiluun pään ja kaulan poisto.
Tämä leikkaus yleensä helpottaa kipua, mutta hoitotulos ei ole ennustettavissa. Se voi olla  ihan hyvä mutta myös melko huono. Leikkauksen jälkeen raaja jää lyhyemmäksi ja lonkkamaljakon ja reisiluun yläosan välille muodostuu nuijamainen valenivel. Leikkauksen jälkeen toipumisaika on melko pitkä ja tarvitaan tehokasta fysioterapiaa ja venyttelyä, että valenivelen liikkuvuus tulisi mahdollisimman hyväksi

b) Lonkkaproteesin asentaminen.
Lonkkaproteesin asentaminen on tehokas keino palauttaa koiran tai kissan  kipeään, nivelrikon tai murtuman tuhoamaan lonkkaniveleen normaali, kivuton toiminta ja liikkuvuus. Hyvä tai erinomainen hoitotulos on odotettavissa yli 95 %:lla lonkkaproteesileikkauksista.
Komplikaatioita esiintyy n. 3 – 5 % lonkkaproteesipotilaista. Tavallisimmat komplikaatiot ovat lonkkaproteesin sijoiltaanmeno, proteesin osien irtoaminen ja infektio.
Lonkkaproteesileikkauksessa reisiluun pää ja kaula poistetaan ja tilalle laitetaan metallinen proteesi. Myös lonkkamaljakko poistetaan ja tilalle laitetaan muovinen kuppi.

Poju –kissan reisiluun pään murtuman hoidoksi valittiin lonkkaproteesileikkaus.
Leikkauksen aikana lonkkaproteesikupin asento tarkastettiin röntgentutkimuksella. Tällaisissa haastavissa leikkauksissa on hyvä, että Tammiston eläinsairaalassa meillä on röntgenlaite leikkaussalissa.
Kuvassa ohut vaalea rengas on lonkkaproteesikupin reunassa oleva merkkilanka. Lonkkaproteesikupin asento on kuvassa OK. Kuvassa valkeana näkyvät esineet ovat leikkauksessa käytettäviä instrumentteja, mm. haavan levittäjiä.






Ja tässä on kuva Pojun lantiosta leikkauksen jälkeen. Proteesiosat ovat hyvin paikoillaan ja niitä ympäröi vaalea luusementtikerros. Metalliset proteesiosat näkyvät kuvassa valkeina. Muovista tehty lonkkamaljakon korvaava proteesikuppi ei näy röntgenkuvassa, ainoastaan sen reunassa oleva merkkilanka näkyy (ovaali rengas). Luusementti on  2-komponenttiliima, jolla proteesinosat kiinnitetään luuhun pienillä potilailla.






Toipuminen lonkkaproteesi -leikkauksen jälkeen on nopeaa. Erityistä fysioterapiaa ei yleensä tarvita. Leikkauksen jälkeen  vältetään rajua liikuntaa 2 kk ajan.
Myös Poju toipui leikkauksesta nopeasti. Videokuvaa Pojusta 2 kk lonkkaproteesileikkauksen jälkeen näet tästä linkistä:

https://youtu.be/LNr7Z6gmip8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.