sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Vesifysioterapia koirien kuntoutuksessa

Esa Eskelinen, ELL
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
  Evidensia Tammisto
  Vedellä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia, joita voidaan hyödyntää koirien kuntoutuksessa. Näitä ominaisuuksia ovat mm. noste, hydrostaattinen paine ja viskositeetti.
Nosteen ansiosta kehon oma painorasitus kuntoutettavaa raajaa kohtaan vähenee. Noste helpottaa heikkojen lihasten ja kipeiden nivelten kuntoutusta, sillä sen ansiosta koiraa voidaan kuntouttaa normaalissa pystyasennossa ja painorasituksen vähentyessä myös niveliin kohdistuva kipu helpottuu. 
Kehoon kohdistuva hydrostaattinen paine on suorassa suhteessa veden 
syvyyteen. Koska hydrostaattinen paine aiheuttaa jatkuvan paineen kehoon ja hoidettavaan raajaan, siitä on hyötyä erilaisten turvotusten hoidossa. Hydrostaattinen paine voi myös vähentää kipuaistimusta vähentämällä kipupäätteiden herkkyyttä.

Vesi on ilmaa sakeampaa eli sen viskositeetti on suurempi. Tämän takia 
raajan liikuttaminen on raskaampaa vedessä kuin maan päällä. Vesijumppa parantaakin hyvin lihaskuntoa ja sydämen voimaa. Veden aiheuttamaa vastusta voidaan vielä lisätä lisäämällä raajan liikenopeutta ja veden alla olevaa hoidettavan raajan pinta-alaa. Harjoitukseen käytetty pidempi aika lisää myös rasitusta. Vesiterapian avulla voidaan siis kehittää koiran voimaa sekä lihasten, sydämen ja hengityselimistön kestävyyttä, nivelten liikelaajuutta ja koko koiran notkeutta ja hyvinvointia. 
Vesiterapia sopii hyvin lihasvoimaa ja –kestävyyttä kehittäväksi harjoitusmuodoksi myös terveelle urheilija koiralle.


Vesijuoksumatto
Vesijuoksumatto on laite, jossa juoksumatto on asennettu vesialtaan pohjalle. Juoksumaton nopeutta ja veden pinnan korkeutta säätelemällä saadaan kulloinkin hoidettavana olevan nivelen ehdoilla määritettyä sopiva veden vastus kyseiselle nivelelle. Uidessa esim. polvinivelen koukistus on tehokkaampaa kuin kävellessä. Polven suoristus on puolestaan vähäisempää. Kun kuntoutuksessa käytetään vesijuoksumattoa saadaan polven liike maksimaaliseksi eli maanpäällisen ja vedenalaisen liikkeen edut yhdistyvät. Vesijuoksumatto on erinomainen apu kuntoutettaessa esim. polven eturistisideleikkauksesta toipuvaa potilasta. Myös nivelrikkoisille, yleensä hieman vanhemmille koirille sekä kyynärpään ja olkanivelen irtopaloista kärsiville nuorille koirille vesijuoksumatto on hyvä kuntoutusmuoto nivelen tähystysleikkauksen jälkeen. 

Murtumaleikkauksen jälkeen saadaan raajan lihaskunto tehokkaasti palautettua vesijuoksumatto -harjoitteilla. Halvauspotilaiden kuntoutushoito vesijuoksumatolla on palkitsevaa, koska vesi tukee koiraa joka puolelta ja mm. vähentää kaatumisalttiutta.

Vesijuoksumattoaltaan hygieniasta huolehditaan hyvin, vesi vaihtuu ja sitä suodatetaan. Allas desinfioidaan päivittäin.

Koiran valmistelu vesijuoksumattoharjoitukseen
Vesijuoksumattoharjoittelua varten koiran on syytä olla kutakuinkin puhdas ja  tarvittaessa harjattu (karvanlähtöaika). Ennen fysioterapiaa koiralle ei kannata antaa raskasta ateriaa. Käytä koira tarpeillaan ennen treeniä. Kylmällä säällä on hyvä ottaa mukaan mantteli tai loimi, joka puetaan päälle treenin jälkeen. Tarvittaessa ota mukaan erityisnamit koiran houkutteluun ja motivointiin. 
Leikkauksen jälkeen haava voidaan suojata rasvalla vesitreenin ajaksi. Vesijuoksumatto –harjoitteet voidaan siis tarvittaessa aloittaa jo parin päivän kuluttua leikkauksesta.Fysioterapeuttimme ratkaisee koiran ja vamman luonteen perusteella kyseiselle potilaalle sopivan hoitomuodon yhdessä potilasta hoitavan eläinlääkärin kanssa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.